Afla cum poti avea propria ta firma. Orice afacere de succes incepe cu primul pas:
infiintare societate comerciala.
Este important sa incepi BINE! Apeleaza la profesionisti !

codul caen

 

 

Validate this page
Valid XHTML file Valid CSS file

Important
pentru infiintari firme:

Va recomandam :

juristfirme.ro
Avocati, Contabili, Ingineri, Alti specialisti. Asistenta legala completa pentru firme

lichidarefirma.ro
Lichidare firma - servicii de dizolvare si lichidare societate comerciala cu, sau fara, necesitatea angajarii unui lichidator.

traduceri-engleza.ro
Traduceri engleza romana sau traduceri romana engleza de mare volum si in termene record. Profesionalism in traduceri pentru dumneavoastra!

traduceri.biz
Servicii profesionale de traduceri autorizate la nivel national

apostile.ro
apostile, supralegalizari, rezidenta, reintregirea familiei, cetatenie, s.a.

declaratiadevaloare.ro
pregatire, verificare dosar, programari online

asistentemedicale.ro
selectie si recrutare pentru locuri de munca in strainatate

pasapoarte.ro
obtinere si preschimbare pasaport pentru romanii din strainatate.

creativia.ro
agentie web - creatie website-uri, design interfata, identitate vizuala

consultia.ro
websitul director al grupului de firme Consultia

crewing.consultia.ro
selectie si plasare personal nave
garantat, cele mai bune salarii.

conversio.ro
servicii de traducere, localizare si interpretariat pentru afaceri

Europe directory
The biggest FREE Europe directory

home / legea societatilor comerciale

Legea societatilor comerciale
Modificari 2005-2006

Regimul juridic al societatilor comerciale a fost reglementat in titilul VIII al Cartii I a Codului comercial roman art 77-269, intitulat ,,Despre Societatile Comerciale,,. Intrucat reglementarea societatilor comerciale cuprinsa in Codul comercial era in mare parte depasita, ea a fost inlocuita cu o noua reglementare,care face obiectul Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

Dorinta de imbunatatire, dar, in primul rand, dinamica vietii economice romanesti au condus la schimbari repetate ale prevederilor acestei legi si, desi nu mai reprezinta, cu adevarat, niste noutati, consideram ca unele modificari ale Legii 31/ 1990 privind societatile comerciale merita mentionate in acest material, pentru simplul motiv ca nu sunt, inca, cunoscute de toti cei care ar putea fi interesati de asemenea detalii.

Trebuie prercizat ca prin art 2 din legea 31/1990 se stabilesc 5 forme de organizare a societatatiilor comerciale romanesti si anume:

Societatile comerciale, indiferent de forma de organizare, sunt persoane juridice distincte de persoana propietarilor lor (asociati sau actionari). Ele isi desfasoara activitatea in nume propriu, au conducere si sediu propriu.

Care sunt, insa, cele mai importante schimbari ?

In primul rand, consideram importante noutatile aduse prin legea 302 din 24.10.2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, dintre care merita remarcata, in mod special, delimitarea clara ce se creeaza acum intre diversele categorii de societati comerciale prin majorarea plafonului minim al capitalului social al unei societati pe actiuni si in comandita pe actiuni, modificari care plaseaza atat S.A.-urile, cat si pe actionarii acestora in cu totul alta liga a vietii economice romanesti.

Mai exact, la articolul 10, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 10. - (1) Capitalul social al societatii pe actiuni si al societatii in comandita pe actiuni nu poate fi mai mic de 25.000 euro, in echivalent lei, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data subscrierii."

Modificarea a fost facuta, in primul rand, pentru a se realiza o aliniere la standardele europene, dar si ca urmare a necesitatii instiuirii unei stabilitati economice si pentru a se evita consecintele unei eventuale devalorizari a monedei nationale.

De asemenea, in legatura cu cele mentionate mai sus, Art. II. alineatul (1) al legii 302 din 24.10.2005 prevede urmatoarele:
“În termen de un an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, societatile pe actiuni si societatile in comandita pe actiuni la care nivelul capitalului social este inferior valorii prevazute la pct. 1 al art. I au obligatia majorarii, potrivit legii, a capitalului social la o valoare de minimum 25.000 euro, in echivalent lei, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data subscrierii”, precizari care vor obliga toate societatile pe actiuni, ce nu se vor putea conforma, sa intre in procedura de dizolvare.

Totodata, prin Art. I alineatul 2. al legii 302 din 24.10.2005 a mai fost introdusa o alta modificare importanta a legii societatilor comerciale, care se refera la un caz special de dizolvare, si anume lipsa subscrierii capitalului social pana la limita de 25.000 Euro, pentru societatile pe actiuni si societatile in comandita pe actiuni pana la data prevazuta de lege. Iata textul legii:

Art. I. - Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.066 din 17 noiembrie 2004, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

La articolul 237, alineatul (6) va avea urmatorul cuprins:
   

La articolul 237, dupa alineatul (6) se introduc patru noi alineate, alineatele (7)-(10), cu urmatorul cuprins:
   

Ultima noutate, pe care dorim sa o mentionam in acest material, este cea adusa de prevederile legii 164 din 15.05.2006 pentru modificarea art. 17 alin. (2) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale.

In ce se vor traduce aceste noi prevederi ?

Intr-o evidenta mai corecta si mai transparenta a societatilor comerciale, in primul rand a S.R.L.-urilor, ingreunand infiinarea societatilor comerciale fantoma, sau folosirea sediilor sociale provizorii. Iata textul legii:

Articol unic. - Alineatul (2) al articolului 17 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.066 din 17 noiembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, va avea urmatorul cuprins:

(2) La acelasi sediu vor putea functiona mai multe societati daca imobilul, prin structura lui, permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite si daca este indeplinita una dintre urmatoarele conditii:

Putem spune astfel ca si schimbarile legii societatilor comerciale se incadreaza in procesul amplu de aliniere a legislatiei romanesti la normele Uniunii Europene, proces menit, pe de o parte, sa ajute la conturarea unui mediu de afaceri competitiv in Romania si, pe de alta parte, sa atenueze, atat cate este posibil, socul integrarii tarii noastre in marea familie europeana.